De Hovawart is een veelzijdig werkhondenras dat ook als huishond goed kan functioneren. 

Onze eerste Hovawarts voor de fokkerij zijn importhonden om zodoende nieuw bloed naar Nederland te halen. Wij zijn begonnen met honden afkomstig uit België en Finland. 

Hovawart als werkhondVoorop staat bij ons een vriendelijk karakter en een goede gezondheid. Wij laten onze honden dan ook officieel nakijken op HD en oogafwijkingen. De honden die wij inzetten voor de fokkerij zijn dan ook kerngezond. Bovendien vinden wij het belangrijk om het oorspronkelijke karakter van de hovawart als werkhond te behouden, c.q. terug te krijgen. 

Onze Hovawarts zoeken een actieve baas, die graag met ze bezig is. Zowel een wandeling als geestelijk bezig zijn, is voor hen van belang. Tenslotte is het een veelzijdige hond. Hij heeft een enorm goed neus, dus speuren is zeker voor hem weggelegd. Waardoor ook het trainen van een hovawart tot reddingshond zeker tot de mogelijkheden behoort. Maar ook obedience en gehoorzaamheid zijn zeer geschikt om te beoefenen. Houdt u wel in gedachte dat een hovawart geen mechelse herder is en een sterke eigen wil heeft, waardoor het soms wel wat meer inzet vraagt. Waarmee ik niet zeg dat het geen leergierige hond is. Dat is hij absoluut wel. En wat in het land van herkomst, Duitsland, veel gedaan wordt is het buitspel. Iets waar de meeste hovawarts erg veel plezier aan beleven. 

Puppycursus adviseren wij altijd, want niets is zo belangrijk als een goede start bij de opvoeding. Consequente leiding en duidelijkheid zijn een must, want anders kan ook de zo lieve Hovawart ontaarden in een agressieve hond. Mensen die bij ons in aanmerking willen komen voor een Hovawart, willen wij graag uitnodigen om eerst eens te komen kijken naar onze honden, zodat zij een beter beeld krijgen van dit ras en wij een beetje een beeld krijgen van de toekomstige eigenaren van de pups. U kunt dan wel het beste even van tevoren bellen om te kijken of wij en onze honden thuis zijn.  

Al vanaf 1993 zijn wij helemaal Hovawart-gek. In 1994 hebben wij onze eerste Hovawart-teef geïmporteerd vanuit België. Zij was gefokt via de officiële rasvereniging aldaar. Een prachtige zwarte teef met twee HD-vrije ouders en verder geen problemen in de lijnen voor zover bekend. We hadden de hoop in de toekomst met deze teef, Timbra van Hovaveld, ons eerst Hovawartnest te fokken. Maar niets was minder waar. Timbra bleek een ernstige vorm van HD te hebben. Gelukkig heeft ze hier niet veel last van, maar fanatiek sporten zat er met haar niet in.  

Pas in 1997 hebben wij wederom twee Hovawartdames geïmporteerd, ditmaal vanuit Finland. Beide dames hebben inmiddels meerdere prachtige nakomelingen op de wereld gezet. Deze hebben allemaal een eerlijk karakter. Onze Hovawarts functioneren over het algemeen uitstekend als gezinshond. Ook binnen gezinnen met kleine kinderen, honden of andere huisdieren hebben zij bewezen goed op hun plaats te zijn. Binnen de showring heeft Rosenna van de Romerweide haar sporen verdient. Zij is Nederlands Kampioen. Net als haar zus Ronda van de Romerweide en haar nichtje Willow van de Romerweide.

Inmiddels hebben we weer wat nieuw bloed naar Nederland gehaald in de vorm van een prachtige zwartblonde reu, Air Force Bohaemic, uit Tsjechië en een blonde teef, Hayaklause Marilyn, uit Finland. Air Force Bohaemic is goedgekeurd als dekreu bij de Hovawart Rasvereniging Nederland. Hayaklause Marilyn is inmiddels ook goedgekeurd.

Wij fokken, sinds onze verhuizing naar Duitsland, via de Rassezuchtverein für Hovawarthunde (RZV)

Hovawart RZVInternationale Hovawart Föderation

Hovawart Zucht im VDH

Wij fokken bij de Hovawart Rassezuchtverein für Hovawarthunde E.V. (RZV)

Wij zijn verder nog lid bij de volgende verenigingen:
Hovawart Rasvereniging Nederland
Hovawart Club of Great Britain